Dobra włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Włoskie restauracje to w Polsce najczęsciej spotykany rodzaj gastronomii. Cenimy jedzenie włoskie gdyż jest pyszne, pożywne i ładnie wygląda na talerzu. Oczywiście najczęściej jemy pizze. Mocniej wrażliwi próbują rzadsze dania obiadowe takie jak risotto, gnocchi i włoskie zupy minestrone.
Szukając prawdziwej włoskiej restauracji należy przyjrzeć się kilku istotnym elementom: czy restauracja stosuje włoskie składniki, czy w menu są również mniej znane włoskie dania, czy lista win, zawiera klasyczne włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża wielość smaków i potrawy z wielu części Włoch. Najlepsza włoska restauracja stworzy naturalnie włoski smak.
Kuchnia włoska jest łatwa, co nie zmienia faktu, że że nie jest dobra Z pewnością można stwierdzić, że jest to niezwykle smaczna kuchnia europejska .
Aromatyczne wina włoskie
Żadna szanująca się knajpka włoska, która pretenduje do tytułu bycia ekskluzywnym miejscem na gastronomicznej mapie miasta, nie może zapominać wina. Posiłek we włoskim stylu z całą pewnością musi obejmować też wino. Kieliszek białego wina to we Włoszech typowa praktyka. La grande Mamma restauracja kraków Klasyczne włoskie wina to zdecydowanie trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie oltrepo pavese oraz pantelleria z Sycylii. Restauracja włoska – o ile naprawdę ma być rozpoznawana jako prawdziwie włoska, musi posiadać różnorodny wachlarz win.
Charakterystyczna włoska restauracja
Chcąc poznać indywidualność kuchni włoskiej bez cienia wątpliwości warto odwiedzić restaurację, która jest w stanie przygotować nie tylko makaron i pizzę.
Zobacz film