Współcześnie skupiamy się na tym, co spożywamy – wybieramy artykuły coraz to mądrzej, kierując się zdrowiem i dietą. Czasy, kiedy spożywaliśmy wszystko w nieograniczonych ilościach już minęły – czas na zdrowe pożywienie oraz naturalne produkty. Z tego powodu coraz to częściej również poszukuje się zamienników w kuchni. Sól i tłuszcz pozostaje absolutnie odsunięty od jadłospisu a produkty dosyć ciężkie dla żołądka oraz jelit, tak jak na przykład makaron lub ziemniaki. Niejednokrotnie zastępuje się je artykułami lżejszymi, na przykład ryżem czy też kaszą. Mają one identycznie dużo artykułów odżywczych, lecz organizm najzwyczajniej w świecie znosi je znacznie przyzwoiciej. Doskonałym przykładem solidnego artykuły jest kasza jaglana, jaka niegdyś gościła na stołach niesłychanie w szeregu przypadków a dziś niestety została zapomniana.
zupa mleczna z kaszą jaglaną
Na szczęście coraz to więcej osób docenia jej uroki i decyduje się na wprowadzenie do codziennego jadłospisu tej oczywiście kaszy. Czemu? Czym ona różni się od sztampowej kaszy do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień? Otóż odpowiedź na to zapytanie jest niezwykle łatwa – kasza jaglana to kompletnie inny rodzaj kaszy. Już sam jej wygląd na to wskazuje, albowiem są to wybitnie delikatne ziarenka o kolorze żółtym. Należy traktować ją trochę inaczej aniżeli schematyczną, znaną nam kaszę, bo nie gotuje jej się wyłącznie tradycyjnie. Jej przygotowanie wymaga nieco więcej czasu ale jest tego godne, bo wrażenia smakowe są w rzeczy samej fajne. Dlaczego jednakże musimy zainteresować się tą właśnie kaszą? Otóż kasza jaglana ma niezmiernie dużo pomocnych dla człowieka właściwości, jakich nie ma żaden inny produkt lub trudno jest je znaleźć.
Przykład? Kasza jaglana jest bardzo należytym źródłem wybitnie wielu witamin z grupy B, lecz nie tylko, dostarcza bowiem również witaminy z grupy E, jakie niezwykle poprawiają pamięć oraz koncentrację a też dużo cudownych składników mineralnych, a mianowicie magnez, fosfor, żelazo czy potas. Prócz tego kasza jaglana to jest niezwykle bogata w antyoksydanty, co świadczy, że wychwytuje i w głównej mierze neutralizuje tak zwane wolne rodniki, dla nas dość niebezpieczne. Jakie właściwości jeszcze sobą wyraża? To kapitalny sposób na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, to także kasza nadzwyczaj odżywcza oraz przede wszystkim lekkostrawna, skutkiem tego nadaje się dla chorych i bezsprzecznie dla dzieci, którym wbrew pozorom stosowny przyrządzona powinna niesłychanie smakować. Zawiera też krzemionkę, składnik rzadko spotykany wobec tego tak znaczący, która odpowiada za zdrowy wygląd paznokci oraz skóry oraz zapobiega odwapnianiu kości.