Restaurants near Main Market Square

Pragniesz wiedzieć, jak zrobić prawdziwą włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zaznajomienie się z szefami kuchni z bardzo dobrych pizzerii w Rzymie. Jeżeli jednakże nie planujesz być w Rzymie, najbliższą bardzo dobrą opcją jest zapoznanie się z tym tekstem. Najistotniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś znacznie więcej, aniżeli tylko jej podstawą -jest tym, co przynosi pizzy jej strukturę, łączy smaki oraz – jeżeli prawidłowo zrobione – może uczynić, że poczujesz się jakbyś w istocie dotarł do Włoch.

przyjęcia okolicznościowe Kraków

   

Ale po pierwsze: odrobinę o pizzy we Włoszech …
Standardowa pizza margherita pochodzi z Neapolu. Mimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim jedzeniem znanym za granicą, pizza i Włochy nie zawsze były jednoznacznikiem. Na początku stosowano zasadę – im prostsza pizza, tym odpowiedniej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano lub ewentualnie bazylii, do tego trochę czosnku, soli i oliwy z oliwek.
Ewidentnie, włoskie jedzenie jest niezmiernie regionalne, także jeśli chodzi o pizze. Jedna reguła niemniej jednak jest wszędzie taka sama: każda prawdziwa włoska pizzeria powinna być zawsze przyrządzana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie ma się nawet zgodnie z prawem nazywać się pizzerią!

Czym znamionuje się włoska pizza?
Jednakowo jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest perfekcyjna oraz w największym stopniu autentyczna – gdy jest świeża, obejmuje lokalne składniki.

Co jest potrzebne prócz pieca, aby zrobić włoską pizzę?
•    600 ml ciepłej wody,
•    1 kg mąki,
•    2,5 – 3 łyżki (25 gramów) rześkich drożdży lub 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
•    6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
•    1,5 łyżeczki soli,
•    2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.

Następnie pora na ukochane dodatki, chociaż wolno trzymać się także wyżej wymienionej klasyki. Najporządniej również gotową pizzę dostarczyć typowo po włosku – innymi słowy upiększyć kilkoma liśćmi bazylii i absolutnie nie dawać do tego jakiegokolwiek sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, ogromnej jakości.