Każda kuchnia charakteryzuje się osobistymi obyczajami, ceremoniałami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i prosta. Znacznej większości z nas jednoczy się wyłącznie z pierogami (jakie są nadzwyczaj doceniane na całym świecie), schaboszczakom, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za lokalne, głównie z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone w większości wypadków z Polską. Wolno dostać je w szczególnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają całkowicie smak schematycznych pierogów ruskich czy także żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to tylko pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, reprezentatywnych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skupmy się jednak kolejny raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie produkty oraz składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak właściwie niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film